6 | Skabenu zupa (sóskaleves), Lettország

Képzeletbeli listámon sajnos hiányoznak még a pipák a balti államok mellől. Remélem, hamarosan pótolhatom ezt a hiányosságot, mert Lettország igazán vidám helynek tűnik. Az alig több, mint kétmillió lett a (főleg az újkori) történelem minden viszontagságának dacára él és virul - és ünnepel. Egyes források szerint 1510-ben Riga főterén állították a leges-legelső karácsonyfát. A lettek erre természetesen nagyon büszkék, és mindmáig különös gonddal és figyelemmel öltöztetik ünneplőbe fácskáikat. Persze lehet, hogy a legendának csak a fele igaz, de Rigát akkor is nagyon hangulatos helynek képzelem, télen csalogató adventi vásárokkal, nyáron kellemes folyóparti sétákkal. 2014-ben Európa kulturális fővárosa is volt.

a Feketefejűek Háza Rigában (photo credit)

De nemcsak a téli napfordulóhoz, hanem a nyárihoz is szép hagyományok kapcsolódnak: a június 23-áról 24-ére virradó éjszaka tartják Jani ünnepét. Ezen a misztikus éjszakán ötvöződnek az ősi pogány hiedelmek és a keresztény szokások - az emberek nyírfaágakkal díszítik házaikat, hogy távol tartsák a gonosz lelkeket, gyógynövényeket gyűjtenek, mert a néphit szerint gyógyhatásuk ezen a napon a legnagyobb, és tüzet raknak, melyek fölött átugranak, hogy így biztosítsák jólétüket és egészségüket az elkövetkezendő esztendőre. 

virágkoszorút fonó lány (photo credit)

A Jani-ünnep hagyományos étele a köménymagos sajt, amit ma is minden család többnyire maga készít. A lettek amúgy állítólag igen nehéz ételeket esznek, sok húst, krumplit, céklát, káposztát, borsót. Még a halételek is jellemzően tejföllel készülnek. A Latvijas Instituts kiadásában megjelent egy dekoratív, és emellett tartalmas receptkönyv, melyben felcsillanó szemekkel fedeztem fel a skabenu zupát, azaz a sóskalevest. A hűvös Lettországban valószínűleg nyáron is elfér ez a hús és krumpli alapú leves, itthon persze tavasszal igazán szezonális.

Lett sóskaleves

Hozzávalók:
25 dkg füstölt sonka (karaj, vagy tarja)
20 dkg burgonya
8 dl víz
1 kis fej hagyma
1 kis sárgarépa
1 teáskanál zsír, vagy olaj
30 dkg sóska (friss, vagy leveles mélyhűtött)
adagonként 1 tojás
petrezselyemzöld

A füstölt sonkát csíkokra, a burgonyát szeletekre vágjuk, és 8 dl vízzel egy lábasban feltesszük főni. A hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk, vagy hosszában feldaraboljuk, majd a zsiradékon mindkettőt megfuttatjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzátesszük a hagymát és a répát. A friss sóskát forró vízben blansírozzuk (a mélyhűtöttet nem kell), és szintén a leveshez adjuk, és tovább főzzük. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemzölddel.

szeletelt burgonya,
sonkacsíkok,
dinsztelt hagyma és sárgarépa,
fagyasztott sóska

 Ha lobogva forr a leves, egyenként beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a lehető legjobban egyben maradjanak - kb. másfél percig nem szabad megkeverni! Vegyük figyelembe, hogy a füstölt hús már önmagában elég sós, úgyhogy mindenképpen csak kóstolás után sózzunk. 

Amikor a tojások megfőttek (kb. 3-4 perc alatt), a leves elkészült. Ízlés szerint kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Epilógus: sokat dob rajta a sonka, ellensúlyozza a sóskás jelleget. Természetesen savanyú (mi nem is tettünk bele tejfölt), frissítő, ugyanakkor tartalmas, hiszen még egy tojás is jut minden adagba. Az előírt mennyiségből négy adag lett összesen. 


Megjegyzések