Képzeletbeli listámon sajnos hiányoznak még a pipák a balti államok mellől. Remélem, hamarosan pótolhatom ezt a hiányosságot, mert Lettország igazán vidám helynek tűnik. Az alig több, mint kétmillió lett a (főleg az újkori) történelem minden viszontagságának dacára él és virul - és ünnepel. Egyes források szerint 1510-ben Riga főterén állították a leges-legelső karácsonyfát. A lettek erre természetesen nagyon büszkék, és mindmáig különös gonddal és figyelemmel öltöztetik ünneplőbe fácskáikat. Persze lehet, hogy a legendának csak a fele igaz, de Rigát akkor is nagyon hangulatos helynek képzelem, télen csalogató adventi vásárokkal, nyáron kellemes folyóparti sétákkal. 2014-ben Európa kulturális fővárosa is volt.
![]() |
a Feketefejűek Háza Rigában (photo credit) |
De nemcsak a téli napfordulóhoz, hanem a nyárihoz is szép hagyományok kapcsolódnak: a június 23-áról 24-ére virradó éjszaka tartják Jani ünnepét. Ezen a misztikus éjszakán ötvöződnek az ősi pogány hiedelmek és a keresztény szokások - az emberek nyírfaágakkal díszítik házaikat, hogy távol tartsák a gonosz lelkeket, gyógynövényeket gyűjtenek, mert a néphit szerint gyógyhatásuk ezen a napon a legnagyobb, és tüzet raknak, melyek fölött átugranak, hogy így biztosítsák jólétüket és egészségüket az elkövetkezendő esztendőre.
![]() |
virágkoszorút fonó lány (photo credit) |
A Jani-ünnep hagyományos étele a köménymagos sajt, amit ma is minden család többnyire maga készít. A lettek amúgy állítólag igen nehéz ételeket esznek, sok húst, krumplit, céklát, káposztát, borsót. Még a halételek is jellemzően tejföllel készülnek. A Latvijas Instituts kiadásában megjelent egy dekoratív, és emellett tartalmas receptkönyv, melyben felcsillanó szemekkel fedeztem fel a skabenu zupát, azaz a sóskalevest. A hűvös Lettországban valószínűleg nyáron is elfér ez a hús és krumpli alapú leves, itthon persze tavasszal igazán szezonális.
Lett sóskaleves
Hozzávalók:
25 dkg füstölt sonka (karaj, vagy tarja)
20 dkg burgonya
8 dl víz
1 kis fej hagyma
1 kis sárgarépa
1 teáskanál zsír, vagy olaj
30 dkg sóska (friss, vagy leveles mélyhűtött)
adagonként 1 tojás
petrezselyemzöld
só
A füstölt sonkát csíkokra, a burgonyát szeletekre vágjuk, és 8 dl vízzel egy lábasban feltesszük főni. A hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk, vagy hosszában feldaraboljuk, majd a zsiradékon mindkettőt megfuttatjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzátesszük a hagymát és a répát. A friss sóskát forró vízben blansírozzuk (a mélyhűtöttet nem kell), és szintén a leveshez adjuk, és tovább főzzük. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemzölddel.
![]() |
szeletelt burgonya, sonkacsíkok, dinsztelt hagyma és sárgarépa, fagyasztott sóska |
Ha lobogva forr a leves, egyenként beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a lehető legjobban egyben maradjanak - kb. másfél percig nem szabad megkeverni! Vegyük figyelembe, hogy a füstölt hús már önmagában elég sós, úgyhogy mindenképpen csak kóstolás után sózzunk.
Amikor a tojások megfőttek (kb. 3-4 perc alatt), a leves elkészült. Ízlés szerint kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Epilógus: sokat dob rajta a sonka, ellensúlyozza a sóskás jelleget. Természetesen savanyú (mi nem is tettünk bele tejfölt), frissítő, ugyanakkor tartalmas, hiszen még egy tojás is jut minden adagba. Az előírt mennyiségből négy adag lett összesen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése